In het kader van internationale vrouwendag deel ik een 5 tal vrouwelijke kunstenaars met je inclusief lesidee.

Khalidy startte met het ontwerpen van textiel toen ze niet de stoffen kon vinden die ze nodig had. Door haar abstracte vormen en bijna onvoorspelbare prints hebben ze een heel speels effect. Ondanks dat de vormen zo abstract zijn, zie je vaak wel goed terug wat de voorstelling is. Het schilderen van deze vormen geeft haar veel plezier en dit effect zie je dan ook terug in haar prints.

lesidee

Laat leerlingen een eigen dobbelsteen maken waar op elke zijde een ander figuur staat. Geef het advies om af te wisselen in lijnen en vlakken. Na het maken van de dobbelsteen gebruiken ze deze om te bepalen welke onderdelen ze moeten plaatsen op hun kunstwerk. Zo werken ze met het onvoorspelbare.

De schilderijen van Longevial zijn een combinatie van licht, kleuren en strakke lijnen en gaan over de vrouwelijke figuur, die in al zijn complexiteit wordt afgebeeld. Ze speelt vaak met verschillende gezichtsuitdrukkingen die ze dankzij haar kleurgebruik extra kan ondersteunen. Ze is geïnspireerd door o.a. Picasso en dat zien we vooral terug in de vlakken die ze gebruikt.

lesidee

Maak een portret van een bekende muzikant waarbij je de muziek als inspiratie gebruikt. De sfeer en emotie van de muziek laat je terugkomen in het gebruik van vorm en kleur.

In 1962 zagen Kent en haar studenten een tentoonstelling van Andy Warhol, waardoor Corita zich enorm geïnspireerd voelde! Te midden van de sociale onrust van de jaren zestig en zeventig begon Corita een kunststijl eigen te maken die vaak herkenbare beelden combineerde met activisme en spiritualiteit. Haar favoriete medium was zeefdruk, dat ze helemaal alleen leerde. Corita was ook een productief fotograaf die momenten van inspiratie vastlegde en haar foto’s vervolgens gebruikte om stencils voor haar afdrukken te maken. Typografie, advertenties, slogans, en populaire songteksten zijn de onderwerpen van haar afdrukken die ze in lagen heeft aangebracht.

lesidee

Laat leerlingen doormiddel van collage techniek en of zeefdruktechniek een bepaalde boodschap overbrengen.

Deze mag activistisch zijn of spiritueel.

Sonia Delaunay begon met het ontwerpen van kleding in de jaren 1910 en was een succesvolle modeontwerper. Voor die tijd schilderde ze vooral in de kubistische stijl. Later combineerde ze deze twee stromingen waardoor ze veel van haar eigen stoffen ontwikkelde.

lesidee

Laat leerlingen een draagbaar kunstwerk maken. Verf je eigen stoffen en verwerk het vervolgens in een schoen, jas, pet of ander fashionitem.

Liz Payne werkt met abstractie door middel van kleur, vorm en vorm met een combinatie van mediums, waaronder verf, borduurwerk en kralen. Ze werkt voornamelijk met textiel en kralen en maakt hiermee hele diverse werken.

lesidee

De textiele werken van Payne kunnen leerlingen omzetten naar tegels van klei met diverse texturen. Hiervoor kunnen ze ook weer klei gebruiken of andere materialen zoals kralen en of macaroni.