Lesidee,  Lesmateriaal

Eerste les

Ik ben betoverd door de werkwijze van Naomi van @mariko_koda. En heel eerlijk, veel heb je aan materialen hier niet voor nodig waardoor het een hele leuke eerste les kan worden. 

  • Zorg ervoor dat je leerlingen een foto van zichzelf meebrengen op A4 formaat 
  • Jij verzorgt verf, stiften en washitape
  •  Laat interessante patronen zien op het digibord om leerlingen te inspireren
 
Naomi heeft naast een inspirerend instagram account ook een pinterest en youtube kanaal waar genoeg inspiratie op te vinden is.  

Terwijl leerlingen hun eigen portretten maken, gaat hun fantasie helemaal los. Als ze hun persoonlijke gevoelens uitdrukken met de verschillende kleuren en patronen, ontstaan er zomaar kunstwerken waarvan ze zelf niet wisten dat ze dat in zich hadden. Het is een moment waarop ze mogen laten zien wie ze zijn, nieuwe dingen kunnen uitproberen en zelfs als iets niet helemaal lukt, is dat helemaal oké. Dat gebeurt allemaal binnen de veilige en motiverende sfeer van het klaslokaal.

Wanneer de leerlingen klaar zijn, kun je ervoor kiezen om alle portretten binnen het klaslokaal neer te zetten. Zo verandert je klas in een soort kunstgalerij met allemaal verschillende meesterstukken, en leer jij gelijk al je nieuwe leerlingen kennen. Of je plaatst ze buiten het klaslokaal, en hop, ineens zijn de gangen van je school een kleurrijk en supergaaf kunstparadijs.

Die tentoonstelling van al die portretten is niet alleen een feest voor je ogen, het is ook het begin van een nieuw schooljaar dat barst van de kleur en nieuwe ideeën. Het motiveert niet alleen de leerlingen die de kunstwerken hebben gemaakt, maar het zorgt ook dat andere leerlingen en leraren worden aangestoken door die toffe energie. Het is een reminder van hoe krachtig creativiteit is in het onderwijs en hoe belangrijk het is om gewoon jezelf te kunnen zijn.

Deze afbeelding gaf me het idee om van de kunstwerken uiteindelijk stickers te maken! 

Door de kunstwerken in te scannen kunnen we op school met onze Cricut ze uitsnijden als stickers.