Inspireren,  Museum

Screenwear Design Museum

Screenwear – Exploring Digital Fashion

Digitale mode is allang geen sciencefiction meer. Mode die bestaat uit pixels in plaats van textiel maakt voor veel mensen bijna ongemerkt deel uit van het dagelijks leven. – Design museum

 
Te zien t/m 26 februari 2023

Begin februari bezocht ik de expositie Screenwear in het Design Museum in Den Bosch. Een tentoonstelling dat weer echt even mijn ogen heeft geopend wat betreft het digitale aspect en waar we echt nog te weinig mee doen in het kunstvak. 

De tentoonstelling bestaat uiteraard voornamelijk uit schermen in alle vormen en maten. iPads, tv’s, computers het staat en hangt er allemaal. De tentoonstelling start met een tijdslijn: door middel van een selectie van ijkpunten ontdek je hier de korte geschiedenis van de digitale mode. Van begin jaren tachtig tot de afgelopen pandemische jaren, waarin de ontwikkeling van digitale mode in een stroomversnelling kwam. 

De tentoonstelling was opgebouwd in diverse thema’s. Al was me dat in het begin nog niet helemaal duidelijk. A Digital Fit, A Digital Self, Groundbreaking Innovations en Community Building zijn de thema’s die terugkomen in deze expositiehal. Waarbij alles uiteraard draait om mode.  In Digital Fit kon je via Augmented Reality  diverse kledingpassen. Bij Digital Self draaide alles om hoe jij in de online wereld eruit wilt zien. Bij groundbreaking innovations kwam ik meer te weten over verschillende technologieën hoe je digitale fashion maakt. Ik heb zelfs een paar programma’s opgeschreven om te ontdekken wat we hier misschien in de les mee kunnen doen. Ik zal dit lijstje straks nog even delen. Het ontwerpen en produceren van virtuele mode kost ontzettend veel tijd als het maken van een couture ontwerp in de echte wereld. Wie dit in zijn vingers heeft, heeft hele bijzondere kennis die ik graag ook zou willen leren. 

Iets wat de digitale mode-industrie kenmerkt is de grote aanwezigheid van autodidacten. De afgelopen jaren heeft het modeonderwijs zich in veel opzicthen proberen aant e passen maar dat zien we nog lang niet altijd terug.  

Een van de programma’s die veelal wordt gebruikt is clo3d

Helaas geen gratis programma maar dit wordt wel veelal gebruikt bij het ontwerpen van Digital Fashion. Op Twitch deelt Stephy Fung, elke donderdagavond haar ontwerpproces en geeft ze de kijkers praktische tips. Stephy Fung is een grote naam in het ontwerpen van digitale streetwear. 

Mocht je opzoek willen naar andere kunstenaars die te werk gaan met digital fashion dan heb ik dankzij de website van het design museum onderstaand lijstje kunnen halen. 

Tip, bekijk eens de #digitalfashion

Lijstje programma’s om verder eens uit te zoeken betreft digitaal ontwerpen:

– CLO3D
– ZERO010 (app)
-DressX (app)

 

Met werk van o.a.
The Diigitals. Auroboros, The Fabricant, Tribute Brand, James Merry, Inès Alpha, Reblika, Frederik Heyman, Institute of Digital Fashion, Harriet Davey, Stacie Ant, SHOWstudio, Tony Murray, Carol Civre, Zeitguised, Studio PMS, Stephy Fung, Scarlett Yang, Mutani, Stefan Kartchev, Code Couture, 4DR Studios ism Leevi Ikäheimo, Elizaveta Federmesser en Carl Rethman, Hanifa.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *