Lesmateriaal

Vakwerkplan K&C

Het schooljaar is bijna voorbij. Dat betekend niet alleen veel voorbereiden en klaarzetten voor volgend jaar maar is voor mij ook een afscheidsperiode ingegaan. Na dit schooljaar zeg ik het lesgeven even gedag en houdt ik me bezig met alle andere mooie projecten die op mijn pad zijn gekomen. Daar later meer over. Want deze blog die gaat over het vakwerkplan! Zoals beloofd zou ik hier mijn vakwerkplan voor klas 2 Kunst en Cultuur met jullie delen. 

Vakwerkplan Kunst en Cultuur

Klik op de afbeeldingen om naar de lessen te gaan in canva!

Goed om te weten om dit voor je eigen tijdschema over te nemen, wij zien onze leerlingen 2x in de week voor 75 minuten. 

Oude meesters

Projectduur: 5 weken 
Techniek: Fotografie
Thema: Oude meesters

In het kort: 
Leerlingen verplaatsen zich in een werk van een oude meester en hebben de mogelijkheid hier een moderne twist aan te geven. Ze leren hier met professionele camera’s te werken

Animatie Nachtwacht

Projectduur: 4 weken

Techniek: Stopmotion

Thema: Kunstwerk de Nachtwacht omzetten naar een verhaal. 

In het kort:
Leerlingen leren de Nachtwacht van Rembrandt te vertalen naar een eigen verhaal. Kiezen personages, schrijven een storyboard en filmen vervolgens hun animatie. Ik schreef hier al eens een blog over! Lees hem hier. 

Plantenshop

Projectduur: 6 weken
Techniek: Papiermaché 3D
Thema: 3D sculpturen maken met kleurrijke prints

In het kort:
Papiermaché opdracht waarbij leerlingen fantasieplant ontwerpen. Kunstenaars Chiaozza en Yayoi Kusama worden aangehaald als inspiratie. 
Leerlingen maken als presentatie van hun plant een anatomie poster. 

Stilleven

Projectduur: 3 a 4 weken

Techniek: Plastisch tekenen,  kleurmengen met potlood, composities

Thema: Eigen interesses verwerken in een stilleven geïnspireerd op stillevens uit de 17e eeuw en hedendaagse stillevens. 

In het kort:

Leerlingen maken digitaal een collage van de dingen die ze zelf  interessant vinden of een bepaalde betekenis hebben. Hierin verwerken ze de gekozen compositie. Deze collage tekenen ze daarna na op papier en maken ze plastisch met het gebruik van kleurpotlood. 

Podium

Projectduur: 6 weken 

Techniek: 3D maquette (met de hand zagen en gebruik van lasersnijmachine)

Thema: Je favoriete film omzetten naar een theaterdecor. 

In het kort:
Leerlingen kiezen hun favoriete film. Onderzoeken hier 3 belangrijke scenes uit. Denk aan; wat zie je, welke sfeer heeft het, welke kleuren en vormen gebruik je dan, etc. 1 scene bouwen ze om tot een 3D decorstuk. Ze oefenen tussendoor op schaal te werken en leren in gelaagdheid/ dieptewerking te denken. 

Leuke extra:
Volgend jaar gaat dit project samengevoegd worden met het vak Mens en Natuur waarin ze ook licht gaan toevoegen aan de decors. Hierdoor wordt het ons eerste STEAM project op school. 

Linosnede van een dier

Projectduur: 4 a 5 weken

Techniek: 2D druktechniek / lino. Structuren en texturen. 

Thema: Je lievelingsdier

In het kort:
Leerlingen doen van te voren onderzoek naar de verschillende structuren. Kiezen een dier dat hun persoonlijkheid het beste omvat. Bewerken een foto voor gebruik van lino en vullen het dier met structuren die daarbij passen. 

Perspectief tekenen

Projectduur: 4 weken

Techniek: Perspectief tekenen

Thema: 3D wereld tekenen vanuit een-punts of twee-punt perspectief. 

In het kort:
We oefenen de eerste les met het verschil van een punt perspectief en twee punt perspectief. 
Wanneer de oefeningen goed gemaakt zijn mochten ze hun eigen 3D wereld maken met minstens 5 verschillende vormen. De achtergrond werd bij sommige vervangen voor zwart papier. Andere kleurden deze weer in. 

Ik ben heel benieuwd of je er iets aan hebt!

Via de afbeeldingen kom je bij de lessen die ik in Canva heb gemaakt. Soms zijn ze niet helemaal compleet omdat er wat werkbladen missen. Wil je de gehele les ontvangen dan mag je me een berichtje sturen. Gebruik het vooral voor je eigen lessen, of pas her en der wat aan. Geef leerlingen extra verdieping of leg het eens naast je eigen projecten. 

Ondanks dat ik stop met lesgeven stop ik niet met het geven van inspiratie hier op deze website. Er wordt notabene ook gewerkt aan een nieuw onderwijs product waarin we veel meer de kant van Kunstbeschouwing opgaan. Blijf me dus vooral volgen! 

Een hele fijne zomer! Liefs Lianne