Lesmateriaal

Project idee; Een slimme woonboot

Staat Nederland over een eeuw onder water?

Nederland staat bekend om zijn strijd tegen het water. Als we geen dijken hadden, zou meer dan de helft van ons land regelmatig onder water staan. Nu de aarde opwarmt en de zeespiegel stijgt, is het de vraag of we in de toekomst droge voeten houden.

Dit is de introductie die ik aan mijn leerlingen gaf met het starten van het nieuwe project ‘ontwerp een slimme woonboot’.  Want wat nu als we echt op het water moeten gaan wonen maar wel de luxe willen die de komende jaren ontwikkeld gaan worden? Hoe ziet zo’n woning er dan uit? 

Tijdens de Introduceren en Inspireren sessie (les 1) kregen ze de Explainer van NPO te zien om de noodzaak van dit project in te zien.  

Werken met fases

Tijdens de ontdekfase (les 2) geef ik de leerlingen concrete vragen mee. Ze doen onderzoek online en moeten hierdoor diverse digitale vaardigheden beoefenen.  Zo moeten de leerlingen informatie in beeld en tekst zoeken over woonboten, slimme huizen, nieuwe gadgets en andere online toepassingen of architectuur die kan helpen bij het ontwerpen van een woonboot. 

Met ontwerptechnieken uit Design Sprint kunnen ze vervolgens de eerste stappen zetten naar hun eigen ontwerp en proces. 

Blijven inspireren

Elke les probeer ik te starten met het inspireren van mijn leerlingen. Natuurlijk wel in context van het huidige project. Zo laat ik vlak voordat de leerlingen gaan ontwerpen (les3) deze video hiernaast zien. Om toch nog even net wat extra inspiratie te geven betreft technologie van de toekomst. 

Hiernaast zie je bijvoorbeeld ook Lilypad – een drijvende stad voor klimaatvluchtelingen. Eén zo’n platform kan 50.000 mensen opvangen. 

Dit beeld laat ik zien hoe ze hun ontwerp kunnen gaan omzetten naar een prototype. De leerlingen zijn vrij voor hoe ze dit aanpakken maar uiteraard probeer ik ze te motiveren om digitaal te ontwerpen of digitale technieken te gebruiken. 

Presenteren

In april gaan de leerlingen hun werk presenteren. Zodra het project is afgerond laat ik deze natuurlijk zo snel mogelijk zien op Instagram. 

Projectidee

Voel je vrij om dit projectidee eigen te maken! Ik deel het tenslotte niet voor niks. De tiny houses projecten zijn natuurlijk een grote inspiratie geweest. Misschien is het tijd om dit soort projecten alvast voor te bereiden op de toekomst of om een combinatie/keuze aan te bieden bij de leerling. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *