Inspireren

NFT’S de nieuwe kunsten

Wat zijn NFT's?

NFT’s zijn digitale objecten die via blockchain-technologie worden verhandeld. Dit betekent dat een NFT een unieke code heeft die wordt opgeslagen op een blockchain, wat vergelijkbaar is met een groot digitaal grootboek. Hierdoor kan de echtheid van een NFT worden gecontroleerd en kan het worden verhandeld als een uniek digitaal bezit.

Voorbeeld van een NFT kunstwerk is “Everydays: The First 5000 Days” door Beeple. Dit is een digitaal kunstwerk dat bestaat uit een collage van 5000 afbeeldingen die Beeple elke dag gedurende 13 jaar heeft gemaakt. Het kunstwerk werd verkocht voor $69 miljoen dollar bij een veiling van Christie’s.

Een ander voorbeeld van een NFT-kunstwerk is “CryptoKitties” door Axiom Zen. Dit is een verzameling van digitale katten die elk een unieke code hebben en via blockchain-technologie worden verhandeld. Elke kat heeft zijn eigen unieke kenmerken en persoonlijkheid, waardoor ze uniek zijn en een hoge waarde kunnen hebben.

Kortom, NFT’s zijn digitale objecten die worden verhandeld via blockchain-technologie en uniek en waardevol zijn vanwege hun unieke code. Kunstenaars zoals Beeple, Trevor Jones en Pak maken gebruik van NFT’s om hun digitale kunstwerken te verkopen en de mogelijkheden van digitale eigendom te verkennen.

"Everydays: The First 5000 Days" door Beeple
CryptoKitties door Axiom Zen

Lesidee NFT JACHT

NFT Jacht vraagt wat werk vooraf maar zodra je het hebt staan kan je het elk jaar weer opnieuw inzetten. NFT Jacht is dan ook een soort speurtocht online. 

Doel van het spel:

Het doel van het spel is om de spelers kennis te laten maken met NFT’s en hen te leren hoe deze digitale objecten werken. Door het vinden van de NFT’s op verschillende virtuele locaties, krijgen de spelers een beter begrip van de toepassingen van NFT’s en hoe ze kunnen worden verhandeld.

Elke NFT heeft een unieke code die kan worden gescand met een mobiele telefoon om te bewijzen dat de speler het heeft gevonden.

Hoe te spelen:

  1. De docent verstopt verschillende NFT’s op virtuele locaties, zoals websites, social media-accounts of online marktplaatsen.
  2. De spelers krijgen een lijst met hints en aanwijzingen om de NFT’s te vinden. De hints kunnen bijvoorbeeld aanwijzingen zijn over de kunstenaar of het onderwerp van de NFT.
  3. Wanneer een speler een NFT vindt, moet hij de unieke code scannen met zijn mobiele telefoon en de code aan de docent laten zien om te bewijzen dat hij het heeft gevonden.
  4. De speler die als eerste alle NFT’s heeft gevonden, wint het spel.

 

Het spel kan worden aangepast aan verschillende leeftijden en niveaus, en kan worden uitgebreid met meer uitdagende taken en opdrachten voor gevorderde spelers. Het kan ook worden gebruikt als een educatieve tool om meer te leren over de kunstwerken die zijn verbonden aan de NFT’s en hoe de NFT-markt werkt.

Of wat dacht je hier van:

 Geef leerlingen een introductie op het thema en vervolgens hun eigen NFT ontwerpen. Met nepgeld en aangewezen leerlingen of docenten als handelaren kan je dan een veiling naspelen. Welk kunstwerk brengt het meeste geld op?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *