Inspireren,  Lesidee

Ga naar buiten!

De zomervakantie is op komst, de warme zonnestralen zijn voelbaar en leerlingen hebben mogelijk minder zin en energie. Maar juist nu is het bieden van een andere leeromgeving buiten het klaslokaal van onschatbare waarde. In deze blog ontdek je waarom lesgeven buiten het klaslokaal juist nu verfrissend en inspirerend kan zijn, waardoor leerlingen weer enthousiast worden voor de laatste lesweken.

  1. Nieuwe omgeving, nieuwe energie: Het verlaten van de klas en naar buiten gaan biedt een welkome afwisseling. De frisse lucht en natuurlijke omgeving geven leerlingen een boost aan energie en motivatie.
  2. Creativiteit en verbeelding stimuleren: Buiten het klaslokaal worden leerlingen omringd door inspirerende elementen. De natuur, architectuur en mensen prikkelen de creativiteit en verbeeldingskracht, waardoor leerlingen nieuwe perspectieven ontdekken en hun eigen ideeën ontwikkelen.
  3. Verbinding met de echte wereld: Het verkennen van de buitenwereld helpt leerlingen om verbinding te maken met de werkelijkheid en hun gemeenschap. Door historische locaties te bezoeken, culturele evenementen bij te wonen of met lokale experts te praten, begrijpen leerlingen beter hoe de lesstof relevant is in de samenleving. Dit vergroot hun betrokkenheid en interesse in het leren.
  4. Actief leren en praktische toepassing: Buiten het klaslokaal kunnen leerlingen kennis in de praktijk brengen. Ze kunnen experimenten uitvoeren, veldonderzoek doen, interviews houden of kunstwerken maken geïnspireerd door hun omgeving. Dit bevordert actief leren, waarbij leerlingen hun kennis toepassen en ervaren hoe de concepten tot leven komen.
  5. Zintuiglijke prikkels en welzijn: De buitenwereld biedt een overvloed aan sensorische ervaringen, van de warme zonnestralen op de huid tot het geluid van ruisende bladeren. Deze zintuiglijke prikkels verlevendigen het leerproces en bevorderen het welzijn van leerlingen. Het buiten zijn kan stress verminderen, ontspanning bevorderen en de geest verfrissen.


    Door een andere leeromgeving te creëren, stimuleren we creativiteit, bevorderen we verbinding met de wereld om hen heen en moedigen we actief leren aan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *